vorige: Koekiemonster: caught in the act...

Doe meer met glas: fusion, slumping, blasting

volgende: van alles wat in 't VanAbbeMuseum

gepost: 23 november 08 om 22:25u

MDM_1275

Tijdens de workshop glasblazen had ik zijdelings wat resultaten gezien van wat andere glasbewerkingstechnieken, oa fusion en slumping en dat maakte me nieuwsgierig genoeg om nog een tweede workshop te gaan volgen op het gebied van deze vlakglastechnieken.

MDM_1272u


heatcurve

De workshop begon met een uiteenzetting over de stookcurve van glas en waarom dat zo belangrijk is. Belangrijkste les is dat je verschillende glassoorten niet ongestraft kunt mengen, vooral niet als ze verschillende zogenaamde 'annealpoints' hebben. Dit is de temperatuur waarbij de structuur van het glas zich weer moet stabiliseren teneinde zonder spanningen (en dus uiteindelijk barsten en breuk) verder te kunnen afkoelen.

(afbeelding afkomstig uit een technote van Bullseye)

fusion

Bij glasfusion worden meerdere lagen gekleurd glas op elkaar gesmolten. Daarbij is het dus van het grootste belang dat al die verschillende kleuren hetzelfde annealpunt hebben. Een bekende leverancier hiervoor is Bullseye.

Een workshop fusion is eigenlijk vooral een cursus glassnijden. De truc is om twee stukken glas zo nauwkeurig mogelijk 'passend' te snijden, zodat er geen spleet tussen komt. Dat is overigens een vak apart dat glassnijden.

Slumping

MDM_1278

Slumping is een techniek waarbij je een glasplaat laat uitzakken over een al dan niet zelfgemaakte mal. Voor deze opdracht maakten we gebruik van twee platen vensterglas waartussen we wat konden experimenteren met glaspigmenten en allerlei insluitingen zoals koperdraad of zilverfolie (wat na het ovenproces goudkleurig zou moeten worden).

koudglasbewerking

MDM_1284

Je hoeft niet perse met een oven in de slag te gaan als je glasobjecten wilt maken: je kunt ook met hars werken. De techniek is voor de rest vergelijkbaar met fusion: je probeert de stukken glas zo nauwkeurig mogelijk aan elkaar te snijden. Vervolgens is de techniek vergelijkbaar met het maken van een mozaiek: de hars wordt op de grondplaat gegoten en daarin leg je dan je mozaiek wat je zorgvuldig met schilderstape aan elkaar geplakt hebt.

Enerzijds mis je met deze manier van werken wat specifieke mogelijkheden van (oven)fusion (zoals het feit dat je met kleuren kunt werken die onder invloed van de oventemperaturen veranderen) anderzijds biedt het weer allerlei nieuwe mogelijkheden. Zo kun je veel makkelijker met verschillende soorten glas werken en ook combinaties met bijvoorbeeld perspex als 'core' zijn mogelijk. Heel vaak worden eerst allerlei deelelementen in de oven gevormd die dan daarna koud verder verwerkt worden.

Blasting (zandstralen)

MDM_1288

De laatste techniek die we hebben uitgeprobeerd (in ieder geval het effect ervan) is zandstralen. Je begint dan met een glasplaat die voorzien is van een laag van een stevig soort plakplastic. In een aantal rondes snij je steeds een aantal delen uit deze laag waarna de plaat gezandstraald wordt. De lagen die het eerst verwijderd worden krijgen op die manier de meeste zandstraalbeurten en worden dus het matst.

Resultaten

Op het zandstraal werkstuk na is het nog even wachten op de resultaten, want de giethars moet tenminste een dag uitharden en het hele ovenproces neemt wel zo'n 48 uur in beslag.

Voor de rest was het een strak georganiseerde dag waarin ik uitgebreid kennis heb kunnen maken met wat er zoal mogelijk is binnen de glasbewerking

Wat wordt het: glasblazen of fusion/slumping?

Ik heb nog geen plannen om me nu meteen uitgebreid op een van beide technieken te gaan storten. Maar van de technieken die ik nu ervaren heb spreekt dat glasblazen me toch het meeste aan. Maar wil je dat echt goed leren dan zou je toch eigenlijk wel een paar weken achter elkaar er dag in dag uit mee bezig moeten zijn. En dat zie ik er helaas nog niet zo snel van komen...


 

Categorie: Persoonlijk - tags: vantetterode, glasbewerking
mySQL error with query SELECT viewtime FROM nucleus_plugin_views_log WHERE ip='54.159.52.10' AND itemid=935: Table 'nucleus_plugin_views_log' is marked as crashed and should be repaired


Warning: mysql_num_rows(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in /srv/duimdog/www/www.duimdog.nl/weblog/nucleus/plugins/NP_Views.php on line 144
mySQL error with query INSERT INTO nucleus_plugin_views_log (ip, itemid, viewtime) VALUES ('54.159.52.10', '935', '1444743372'): Table 'nucleus_plugin_views_log' is marked as crashed and should be repaired

mySQL error with query DELETE FROM nucleus_plugin_views_log WHERE (viewtime < 1444736172): Table 'nucleus_plugin_views_log' is marked as crashed and should be repaired

12606 views -

Trackback
There are currently no trackbacks for this item.
Gebruik van 'Trackback' is vanwege spam-aanvallen helaas niet meer mogelijk.

Reacties

Iwan schreef:

Hallo,

Ik kom uit de buurt van Utrecht.
kan iemand mij vertellen waar ik een cursus zandtsralen kan volgen waarbij echt alle ins- en outs leer, en dan met name gewoon in een cabine waar ik volledig in sta, en niet een machien waar ik alleen mijn handen in doe.
Alvast bedankt voor de tips

Mvg
Iwan
08-01-09 13:56:44

duimdog schreef:

Beste Iwan

Ik kan je daar verder niet over informeren, bij van Tetterode kom je in ieder geval bij deze cursus verder helemaal niet aan de apparatuur, dat wordt allemaal voor je gedaan.
08-01-09 22:04:46

Charles schreef:

hallo ik ben gevelstraler maar kan in de winter niks doen ,daarom zou ik graag een cursus glasstralen willen doen .waar kan dat
24-03-09 10:29:55

duimdog schreef:

Beste Charles

Zie de eerdere reactie naar Iwan: volgens mij bestaat zo'n cursus niet in Nederland.
24-03-09 21:45:44

www.tonnyholsbergen.nl schreef:

Wie kan mij zeggen wat de beste glasoven is:
Gobi met een Bentrub computer of Nabertherm met zijn eigen computer.
Of heeft iemand een tweede hands oven te koop van de maat 100 x 80 cm.

Tonny Holsbergen
Tel: 020- 622 83 44
05-10-09 15:27:13

Voeg reactie toe...

Dit bericht is gesloten. Hierdoor zijn reacties of stemmen niet langer mogelijk.

uit het fotoarchief