duimdog

rubriek: Educatieve software

Een weblog van Michel Duijvestijn

maandag 15 juni 2009

Adobe Flex builder gratis voor het onderwijs

Gelezen in een nieuwsbrief van SURFdiensten:

Adobe biedt gratis Flex Builder (nu Flash Builder) en Coldfusion aan instellingen, docenten en studenten aan.
Rich Internet Applicaties (RIA's) zijn al lang geen hype meer, maar een vast onderdeel van de huidige informatica infrastructuur. De Adobe Flex SDK is open source en gratis, waardoor het maken van RIA's toegangelijk is voor iedereen.

  • Adobe Flex Builder maakt het ontwikkelen van Rich Internet Applicaties een stuk sneller en gemakkelijker. Het is een commercieel product, maar studenten en medewerkers van onderwijsinstellingen kunnen een gratis versie aanvragen op https://freeriatools.adobe.com.
  • Met de "Rich Internet Application Teaching Resources" beschikt u over een pakket van materialen dat u kunt gebruiken in uw lessenpakket.
  • Dr Flex & Dr LiveCycle: Op deze blog plaatst het lokale Adobe team regelmatige technische weetjes over de Adobe Enterprise producten. U kunt de blog vinden op http://www.drflex.eu.

De aanbieding geldt niet alleen voor SURFdienst klanten, iedereen die kan aantonen dat hij/zij in het onderwijs werkt of er studeert kan ervan profiteren.


09:06:00 - permalink - in rubriek: Educatieve software - - No Trackbacks TrackBacks
tags:

 

vrijdag 08 augustus 2008

Een OAI-PMH repository inrichten in Natschool (deel 1a)

Als je als onderwijsinstelling mee wilt doen aan kennisuitwisselingsprojecten zoals de HBO-kennisbank, LOREnet of Edurep dan kun je (als je daarover beschikt) gebruik maken van N@Tschool! voor het inrichten van je repository.

Dat zou allemaal heel simpel moeten zijn (en dat is het eigenlijk ook). Alleen, als je het daadwerkelijk wilt gaan doen dan krijg je toch de vraag van wat gebeurt er nu allemaal, wat moet ik waar invullen, wat betekent het voor m'n systeem etc. In dit artikel probeer ik daar op basis van mijn eigen ervaringen een antwoord op te geven.

UPDATE 11/08 (deel1 => deel 1a): Op basis van de praktijkervaringen van Pierre heb ik hier en daar wat aanvullingen toegevoegd.


Lees verder...
16:15:00 - permalink - in rubriek: Educatieve software - - No Trackbacks TrackBacks
tags: natschool, oaipmh, repository, harvesten, edublogs

 

vrijdag 15 februari 2008

draaiboek webconferentie

Een week of wat geleden heb ik hier in het Rotterdamse mijn eerste "grote" webconferentie mogen begeleiden. Groot in de zin van dat er een hele groep studenten hier zat, een hele groep in Kopenhagen; hier een paar gastsprekers en daar ook, powerpoints die gedeeld moeten worden, kortom een setting waarbij je graag wil dat alles goed verloopt.

Omdat ik vandaag het verzoek kreeg nog zo'n sessie te gaan organiseren voor een andere club hierbij een soort draaiboek met deels praktijkervaringen van wat goed ging maar ook met dingen die ik de volgende keer beter wil gaan organiseren.

Verwacht geen geavanceerde programma's of super-ingenieuze constructies: hierbij datgene wat vorige keer best redelijk gegaan is en hopelijk de volgende keer nog beter. 


Lees verder...
21:00:00 - permalink - in rubriek: Educatieve software - - No Trackbacks TrackBacks
tags: videoconferencing, webconferencing, internationalisering, goodpractice, edublogs

 

vrijdag 29 juni 2007

Annotatiesysteem: dat is wat ik zocht!

Annotatiesysteem
Wilfred schreef er gisteren al over: het Annotatiesysteem wat Jacco v.d. Pol ontwikkeld heeft.  Het lijkt een beetje op het systeem wat al in N@tschool ingebouwd zit waarmee je commentaar kunt geven op documenten in bijvoorbeeld een portfolio.
Het Annotatiesysteem heeft echter n heel belangrijke eigenschap die N@tschool niet heeft maar die ik daar onmiddelijk ingebakken zou willen hebben: de mogelijkheid om te reageren op specifieke onderdelen uit een document.

Heel simpel, je trekt een vierkantje rond de te bespreken passage en je start een discussie.

Op www.annotatiesysteem.nl kun je het zelf uitproberen. Je kunt een account aanmaken of als guest inloggen. Als je een account gemaakt hebt moet je overigens klikken op het document op de hoofdpagina, anders kom je in een edit-omgeving waarbinnen je verder geen bekijkbare documenten vindt.

Voor de rest alles wat nuttig en nodig is, reply en rating, voor de rest kan een kind de was doen.

15:08:00 - permalink - in rubriek: Educatieve software - - No Trackbacks TrackBacks
tags: edublogs, annotatiesysteem, natschool, n@tschool

 

dinsdag 22 augustus 2006

de WISCAT-PABO toets komt eraan!

Vandaag naar de voorlichtingsbijeenkomst geweest die het Cito organiseert rond de invoering van de WISCAT-pabo, de rekentoets (en later in dit jaar ook de taaltoets) die iedere PABO student het komend jaar moet doen n halen.

Ik vrees dat er weinig mensen erg blij zullen worden van deze nieuwe toets: de nieuwe studenten niet (die schrikken zich wezenloos ben ik bang) maar vooral ook de organisatie niet, want de software is amper een week ter beschikking voor installatie en uiterlijk eind september moeten alle nieuwe studenten de toets voor de eerste keer afgelegd hebben.

Vakinhoudelijk kan ik de toets niet beoordelen maar als je hoort welk doel ze willen bereiken dan zit het knap in elkaar. Ook de toetsafname zelf zit goed in elkaar. Maar voor wat betreft de organisatorische kant eromheen valt er nog wel het een en ander te verbeteren.

Lees verder...
23:59:00 - permalink - in rubriek: Educatieve software - - No Trackbacks TrackBacks
tags: wiscat-pabo, edublogs

 

maandag 26 juni 2006

Gevraagd: simpele GIS applicatie

demogeg
Het lijkt zo'n eenvoudige vraag: een collega zoekt voor een onderzoeksproject een software-applicatie om van die plaatjes te kunnen maken waarbij je op een kaartje de verdeling van statistische gegevens over een bepaald gebied kunt bekijken.
Als je daar in gaat duiken dan kom je in het vakgebied van de GIS-applicaties terecht.
Met die (professionele) applicaties (zoals Mapinfo en Arcview) kan ontzettend veel, maar het voelt als het gebruiken van Autocad voor het tekenen van een rechthoek. Heeft iemand suggesties voor simpele oplossingen op dit gebied?

Lees verder...
11:06:49 - permalink - in rubriek: Educatieve software - - No Trackbacks TrackBacks
tags: edublogs, gis, opengis, arcview, mapinfo, gbkn

 

dinsdag 30 mei 2006

Finale Notepad of hoe intuitief moet software zijn

Een vraag waar ik bij m'n experimenten met finale Notepad en muziekscansoftware weer eens tegenaan liep is op basis van welke (algemene) criteria ik er voor kies om me echt in bepaalde software te gaan verdiepen.
Het is me namelijk nogal eens overkomen dat ik een veelbelovend softwarepakket heb gedownload, geinstalleerd en gestart en dat ik dan zo iets heb van "en nu"? RTFM? (PDF, 232 blz - indien al aanwezig)?
Bij FinaleNotepad ben ik erachter gekomen dat het doorwerken van een stukje handleiding toch wel de moeite waard is. Dat ben ik echter pas gaan doen nadat ik, door puur intuitief op wat knoppen te gaan drukken al het gewenste resultaat kreeg. Dat gaf me een voldoende goed gevoel om er eens een avondje voor te gaan zitten om de tutorial door te nemen. Dat dat (deels) uitgevoerd was in 'hands-on' maakte het extra aantrekkelijk.

Lees verder...
21:55:00 - permalink - in rubriek: Educatieve software - - No Trackbacks TrackBacks
tags: finalenotepad, muziekscansoftware, edublogs

 

dinsdag 24 januari 2006

M&G learning bij Waag Society

De uitsmijter van het Manolo-symposium was een zeer interessant verhaal over het freq1550 project van de Waag Society. Dat is niet alleen Mobile learning, maar vooral ook "Game learning"


Lees verder...
23:24:55 - permalink - in rubriek: Educatieve software - - No Trackbacks TrackBacks
tags: manolo, edugames, waag_society, freq1550, gps, edublogs

 

donderdag 19 januari 2006

Crisissimulaties bij Saganet

Vandaag naar de Saganet bijeenkomst over crisissimulaties geweest. SAGAnet is de vereniging voor spelsimulatie-professionals.
Op de bijeenkomst lieten diverse organisaties zien wat zij zoal doen op het gebied van het bestrijden van rampen en het beheersen van crisissimulaties.
Lees verder...
21:23:37 - permalink - in rubriek: Educatieve software - - No Trackbacks TrackBacks
tags: edugames, edublogs

 

maandag 13 december 2004

conversie-perikelen

't is niks dat je van weblog-provider wisselt, maar hoe krijg je nou je oude berichten overgeheveld?
Mijn 20six weblog beschikt jammer genoeg niet over een exportfunctie (ik heb 'm in ieder geval nog niet gevonden) dus dan is "handmatig" de enige oplossing als je zaken wilt behouden.

Lees verder...
23:48:25 - permalink - in rubriek: Educatieve software - - No Trackbacks TrackBacks
tags: nucleus, conversie, mysql

 

ab | home| cvolgended
< oktober 2015 >
MaDiWoDoVrZaZo
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

De laatste reacties...

www.draaiorgelmuseum.org over "Draaiorgelmuseum Haarlem": Je zou nog eens terug moeten komen, het interieur is erg opgeknapt en bij...

Bram over "werkgroepinformatiebestanden (system.mdw) in Access 2007": GE-WEL-DI-GE tip!!! Eindelijk een oplossing gevonden voor een probleem waar ik al...

www.dir-act.com over "Workshop glasblazen": Beste Duim Dog, Ik zie dat je workshops glasblazen geeft en wil je graag...

www.webdesign-inbe.be over "Website bouwen met Joomla!": Joomla, is niet zo moeilijk, je moet eigenlijk de structuur een beetje door...

http://zilvervis.wordpress.com over "Langs Grecht en Meije": Voor een mooi wandelverhaal dat zo ongeveer de tocht beschrijft die je aangeeft...

recent gespot...

Nieuw op...

ICT en Onderwijs BLOG

Kies maar: mediawijs zijn of (gratis) leren programmeren
Web versus App? Wat zou je moeten kiezen?
Hét dodelijke nadeel van VR: je ziet het niet!
Een Windows laptop voor de prijs van een Macbook Pro
Apple pakt (eindelijk) de groeiende omvang van apps op iOS aan
iXperium videoreview van de Osmo Starter Kit
Verzameling instructiefilmpjes over Google producten
Internet of Things via JavaScript: Espruino en Tessel 2
Opening DAF Technology Lab

Tags

edublogs goodpractice harvesten internationalisering natschool oaipmh repository videoconferencing webconferencing